Materiaal

Boek

Pssst!

In september 2019 verscheen het boek ‘PSSST! Het grote weetjes en niet weetjes boek over psychische … euh… je weet wel’ bij uitgeverij Borgerhoff & Lamberigts.

In september 2020 verscheen de tweede druk.

Pssst, jij daar

Pssst, jij, ja jij daar, die dit leest.

Hoe gaat het met jou?

Goed?

Ik dacht wel dat je dat zou zeggen.

Ook al zit er een klein steentje in je schoen dat je al de hele tijd stoort.

Ook al heb je een uur geleden een berichtje verstuurd naar een vriend, heeft die nog altijd niet gereageerd en vraag je je nu af of hij misschien boos op je is.

En toch zeg je ‘goed’.

Dat zeggen de meeste mensen als je vraagt hoe het met ze gaat: ‘Goed.’ Ook al is dat niet zo. Dat hoort zo, zeggen ze.
Denken we.

Schermafbeelding 2020-10-02 om 14.48.50

Maar eigenlijk gaat het met heel wat mensen niet goed. Eén op de vier mensen in ons land zit ‘niet lekker in zijn vel’ of heeft zoals ze dat noemen: psychische… euh, je weet wel…

Lesmateriaal

Samen met het boek verscheen ook het lesmateriaal in september 2019, dankzij de financiële steun van de Socialrun.

In het lessenpakket vind je 5 lessen.

Deze lessen sluiten aan bij de kerndoelen van Nederland en de eindtermen in Vlaanderen.

Het is dus geen extraatje. Het hoort bij het curriculum. Aan het begin van elke les vind je een verwijzing naar die doelen die vervolgens geconcretiseerd zijn in lesdoelen. We hebben ervoor gekozen slechts 2 of 3 doelen centraal te stellen. Wellicht bereik je nog andere doelen met deze les, maar dit is wat we absoluut willen nastreven.

Er staat geen tijdsindicatie bij de lessen.

Handleidingen zijn altijd te ambitieus. Geef de lessen dus gerust op je eigen tempo. Schrap, bewerk, voeg toe. Ze zijn van jou. Bij het begin van elke les vind je een overzichtje wat je moet voorbereiden om de les te geven. Dé beste voorbereiding is natuurlijk om eerst het boek te lezen. De kopieerbladen bij de lessen zitten in bijlage.

De leerlingen hebben een apart bundeltje.

De lessen vertrekken zoveel mogelijk vanuit het UDL principe. We proberen in dit pakket de leerlingen verschillende manieren aan te bieden om dezelfde doelen te bereiken.

Bij dit lessenpakket hoort ook een lied: ‘Pssst!’

Ook dat kan je hier downloaden.

Overkookgevaar

Lied

Het lied werd gecomponeerd en geschreven door Brenda Froyen. Singsongwriter van K3 Alain Vandeputte hielp om het nummer verder op punt te stellen. Het lied is gratis downloadbaar. Je vindt het ook op Spotify en YouTube.

Gebruik het, in de klas, thuis, maak er een clipje bij, een dansje of zet het op om de dag mee te beginnen.

Het is jullie lied.

Het liedje werd opgenomen met de financiële bijdrage van Tim Tronckoe Photography.

YouTube filmpjes

Met de steun van Socialrun gingen we aan de slag om het boek deels te vertalen in YouTube filmpjes voor kinderen die (auch, ze bestaan) niet graag lezen. Er liggen er nog een aantal op de plank om te maken.

Brenda schrijft de scripts, radiomaker Elias Smekens spreekt de teksten in, Tom maakt de live illustraties. Vervolgens monteert Brenda alles tot een eindproduct.

We proberen de filmpjes niet langer te maken dan 5 minuten. Ze zijn gebaseerd op het boek maar vaak wordt nog een extraatje toegevoegd.

Tijdens de eerste Lockdown periode omwille van corona in het voorjaar 2020 maakten we een speciaal filmpje naar aanleiding de situatie die toch een behoorlijke impact had op het welbevinden van heel wat mensen.

Wil jij graag meer lezen?

Je kan het boek in de webshop van onze uitgeverij kopen.